Monday, May 2, 2011

kurma kambing/daging/ayam

 
(hidang untuk 4 orang)

daging dipotong kiub

1.Botol natural yaguart,size kecik macam nestle punya,kalau tak suka masam ,kurangkan
1.Biji bawang besar-mayang
3.ulas bawang putih-tumbuk
1/2 inci halia-tumbuk
1Tbsp tumbar-serbuk
1Tbsp jintan putih-serbuk
1Tbsp cili -serbuk
1/4 kunyit tbsp serbuk
2 helay bay leaves
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Cengkeh
Minyak masak,minyak sapi,butter untuk menumis

Cara-caranya:

1.Tumis bawang putih sampai brown colour
2.Masukan bawang putih dan halia tumbuk
3.Masukan kayu manis,dan cengkih,pelaga sampai wangi
4.Masukan rempah2 serbuk
5.Masukan daging,kacau sebentar
6.Masukan yoguart dan bay leaf
7.Lastli,masukan,garam dan sedikit gula(untuk menggantikan serbuk perasa)
8.Kalo agak2 daging tu masih liat,masukan sikit air,tutp periuk(kacau sekli-sekala)dan biar kuah sampai pekat.
 Colour curma tak seperti curma biase tu,kelabu,tp merah kekuning,kuningan,ok selamat mencoba.


 Terbit:Tabloid.SAJI


5.

No comments:

Post a Comment